mandag den 23. februar 2015

Tanker om nyttehaven

Jeg har masser af drømme om køkkenhaven og hvad den kan bringe, men forsøger i år at holde det på et begrænset niveau, grundet den kommende familieforøgelse i maj - men lidt skal der altså til!

Allerede sidste år besluttede jeg mig egentligt for, at fjerne højbedene i haven og så grave ud til rigtig køkkenhave istedet. Det er jeg gået fra igen, kraftig inspireret af John Seymours Den nye selvforsynende have. Istedet har min mand foreslået, at vi simpelthen flytter højbedene, så der bliver plads til et mere, da en af de tungtvejende grunde til, at fjerne dem var plads - eller mangel på samme. 

Hvad skal højbedene så indeholde?
  • Salat, gerne flere slags, sidste år havde jeg både pluksalat, rucola og hovedsalat. Jeg havde dog størst succes med de to førstnævnte.
  • Spinat
  • Ærter. Tidligere har jeg haft svært ved at binde dem ordentligt op, men det vil jeg prøve at finde en god løsning til i år.
  • Gulerødder
  • Squash
  • ...der skal altid være plads til impulskøb!
Sådan så højbedene ud sidste år. Som det ses er det temmelig småt med pladsen i dem...

Sidste år havde jeg ganske stor succes med både tomater og agurker i drivhuset, så det skal jeg helt sikkert have igen. I år dog kun skoleagurker, og så vil jeg finde en lækker tomatsort - sidste år købte jeg bare en færdig plante i Bilka, og de var altså lidt kedelige i smagen. Derudover håber jeg, at få en vinplante. Jeg fik ellers et par stiklinger i efteråret, men de er vist desværre gået til. Figen er også et must, tænker jeg. Melon har jeg altså også lyst til at prøve mig med igen, selvom jeg bandede den langt væk sidste år.


Drivhuset sidste år, med hhv. meloner, agurker og tomater side om side i kapilærkasser (som jeg iøvrigt er svært begejstret for, men det er jo en smagssag).

Derudover byder haven på blommer, to æblesorter: et ukendt madæble og discovery, rabarber, diverse krydderurter, jordbær, hindbær, ribs, solbær og blåbær. Jeg satte også hvidløg sidste efterår, men er bange for de ikke bliver til noget, for synes ikke jeg har kunnet spotte dem endnu.


Grønt guld - ihvertfald hvis du spørger mig. Jeg glæder mig til den tid kommer, hvor jeg kan hente alskens skønne ting i haven.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar